TaBung KeCiL

Ku NorNadia

My photo
PeNang, Malaysia
Biotech Student in USM. but miss her life in UM. :)

Wednesday, January 26, 2011

Contest Cintai Alam Sekitar

Salam.Si Pecinta Alam mahu join satu contest..yabedabedu..Ini 1st time aku nak try join contest kat blog..Saje nak skill power.kalau menang ok gak sebab dapat fulus..dan fulus tu aku nak pakai ke Perhentian Trip bulan Mac ni..Tengok niat aku dah baik.so Si Encik Blogger,sila la bagi saya menang ye..;)


Aku join contest kat sini..



Sape2 boleh join contest ni..Simple je just follow syarat die letak tu..


Bagi aku senang je nk join contest ni sebab aku memang suka tangkap gambar dengan alam flora dan fauna. Sebab tu kut aku tercampak ke bidang Biology.huhu..Dalam banyak2 gambar,aku pilih gambar ni sebab aku suka sangat Pantai yang bersih tanpa sebarang pencemaran.Gila best.





Ni kat Feringgi.Tapi korang kena gi kawasan atas sikit baru leh dapat view yang cantek macam ni..



Nak jaga alam sekitar ni senang je.Meh Cik Pencinta Alam nak gtau sikit..Abaikan gaya sengal di atas..^-^


1. Diri sendiri kena betul.Jangan Buang sampah suka-suki.Umpama itik nak ajar anak die jalan.Macam tu la kita juga.Kalau kita buang,tak mustahil orang lain pon akan ikut juga.So cermin diri sendiri dulu sebelum potpet2 kata kat orang buat pencemaran..

2. Kalau Yang suka naik bot g memancing kat laut ,jangan lah gi buang hasil minyak dalam laut.Kang laut dah tercemar, ikan,sotong tu makanan feveret aku..Camne aku nak makan nanti?Korang nak tolong carikan yang fresh tanpa dicemari sisa-sisa toksik ke?? ;)

3.Korang tolong la jangan suka sangat gi buang 20sen beli beg plastik kat Tesco or Jusco.Pe kata korang bawak je la Paper bag, or beg galas yang macam nak g camping ke?haha..Tu kalau orang beli belah untuk sebulan sesuai la..hehe..Kang korang dah membantu kempen Selamatkan Bumi kita.Plastik kan bahan yang susah nak di kitar semula.So,Less usage, More Safety our Earth..Kalau kaya sangat,buat tabung 20sen setiap hari.Ujung Bulan bank in kat aku ok..;)

4. Aku sedih bila tengok hutan-hutan ditebang secara haram.Sebab nanti camne haiwan-haiwan kat hutan nak survive.Kalau boleh tumpang umah orang takpela.Kau sanggup singa mai tido kat nak dalam umah? So,kurang kan pakai kertas banyak-banyak.Kalau Macam student cam aku ni,Korang tulis je depan belakang.Setakat nak buat notes,sendiri faham sudah.Nak lagi Jimat,korang type kat blog cam aku ni..haha.So tak payah beli diary.Aku suka sangat ngomel kat sini..Freedom..yeahhhhh..




Harap-harap satu hari nanti anak-anak aku tidak akan tinggal dalam alam sekitar buatan seperti ini..Memang cantik tapi palsu buat ape kan???


Setakat ni je la aku nak tulis.Harap-harap aku boleh cekau hadiah contest ni.So,tak banyak la duit aku nak kuarkan ke Perhentian.Ohhh..Tidak Sabar gitu..Snorkeling..syiokkkkkkk..=)












2 comments:

AMMAR YASIR said...

Thanks sebab join contest ni

kuKu said...

Ur welcome.hope ade good news.hehe

Gosip-gosip Hangat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...